Customer journey

18-03-2022
Heb jij wel is nagedacht over de customer journey van jouw website?
De customer Journey is een belangrijk onderdeel van iedere marketingstrategie. Dit is een essentieel onderdeel om jouw producten/diensten te kunnen presenteren en verkopen aan jouw doelgroep. Jouw website is een reflectie van jouw organisatie, daarom is het van hoog belang dat de customer journey soepel verloopt voor jouw potentiele klanten. Hoe beter jouw website in elkaar zit hoe beter de ervaring van de “winkelreis”. Gemak gaat gepaard met vertrouwen. Om een goeie customer journey te verzorgen zijn er een paar stappen die de online klantenreis zullen bevorderen.

BEWUSTWORDING
De Buyer Journey start in de bewustwording fase. Dit betekent dat er gezocht wordt naar een oplossing voor een probleem. Dit gebeurt tegenwoordig natuurlijk allemaal online. Voor jou is dat vraag dan simpel: welk probleem los jij op? Als je deze vraag hebt beantwoord is het belangrijk om te kijken naar jouw online positionering. Soms kan het zo zijn dat hetgeen wat er wordt gecommuniceerd niet in lijn ligt met waar jouw klanten eigenlijk naar opzoek zijn. Deze miscommunicatie kan leiden tot een hogere Bounce-rate. Je wilt natuurlijk dat jouw klant binnen één oogopslag ziet dat hij op de juist plek is en jouw product of dienst is wat hij of zij nodig heeft.

ORIËNTATIEFASE
Het is ontzettend belangrijk dat jouw potentiele klant tijdens de oriëntatiefase wordt overtuigd van jouw product of dienst. Dit is namelijk de fase waarin 75% van de online shoppers zich online oriënteert om de uiteindelijke aankoop te doen. Om de klant te overtuigen heb je niet alleen een mooi product, dienst of webpagina nodig, oog voor een gelikte customer Journey zal ook jouw website conversiegericht aantrekkelijk maken! De vraag die je jezelf in deze fase moet stellen is: Waarom kiest de klant online voor mij en wat maakt dit onderscheidt met mijn concurrenten. Hiermee zal je een duidelijk beeld krijgen van je concurrenten, je uitstraling, maar ook waar je klanten kritisch op zijn wanneer zij zich online oriënteren. Onderwerpen die naar voren zullen komen zijn bijvoorbeeld, prijs-kwaliteit verhoudingen maar ook reviews van voorgaande kopers en/of klanten.

AANKOOPFASE
Als jouw nieuwe klant voor jou heeft gekozen zal deze via de webshop gaan bestellen of contact met jou opnemen. Erg belangrijk is dat tijdens het koopproces er geen obstakels plaatsvinden. Dit kan voor de klant tot irritatie oplopen en ook het gevoel van wantrouwen.

Het aankoopproces kan verdeeld worden in drie delen; de check out, betaalopties en de leveringsopties. Wanneer deze pagina’s op de juiste manier zijn opgebouwd en ook zijn ingevuld zal dit voor een hogere conversie zorgen.

Resultaten van onderzoeken laten namelijk zien dat gemiddeld 69% van de bezoekers bij de check-out pagina toch afhaakt. Het kan soms zo zijn dat er te veel poespas op deze pagina staat wat de koper geen heldere richting geeft, dit kan er dus voor zorgen dat deze de aankoop dus niet voltooid. Houdt de check-out pagina altijd overzichtelijk, helder, taakgericht en duidelijk, recht toe – recht aan. Het is daarom altijd goed om de laatste check altijd nogmaals te laten doen door een specialist.

GEBRUIKERSFASE
Nadat de klant de check-out pagina heeft doorgelopen en de aankoop heeft voltooid, komt deze in de gebruikersfase. In deze fase heeft de klant een nudge nodig om bijvoorbeeld het product of de dienst positief te beoordelen en dat de klant terugkeert op uw website om wederom iets aan te schaffen Het geven van een beoordeling op jouw product of dienst is het begin van de klantrelatie. Niet alleen voor je huidige, ook voor de nieuwe klant. Reviews en beoordelingen op de dienst of het product scheppen betrouwbaarheid en transparantie, wat tegenwoordig erg belangrijk is voor de meeste online shoppers.

Klanten schrijven een review voor twee redenen, ze zijn heel tevreden of ze zijn heel erg ontevreden. Helaas is het zo wanneer mensen ontevreden zullen zij zich sneller zonder push uitten dan wanneer zij wel tevreden zijn. Het is daarom niet onbelangrijk dat de klant een klein duwtje in de rug te geven, door middel van een email, whatsappje, of andere reminder. Hoe persoonlijker hoe beter.

LOYALITEITSFASE
Een tevreden klant transformeert vaak naar een loyale klant. Deze is als het ware een ambassadeur voor jouw website of webshop. Maak gebruik van deze ambassadeur door middel van klantloyaliteit en het “belonen” hiervan. Denk aan bijvoorbeeld kortingen of dergelijke. Maak van jouw klanten een “community” en laat ze jou helpen met het verder promoten en ontwikkelen van jouw merk.

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw customer journey niet geheel in lijn licht met het boven staande. Dat is mogelijk aangezien er ontzettend veel verschillende manieren zijn om jouw website in te delen. Daarom is het altijd goed om een expert naar jouw website te laten kijken en deze te laten meedenken over de juiste ontwikkelingen in design en opbouw. Met je juiste opbouw en design kan jij al voor een hogere conversie rate zorgen! Meer weten over jouw website en hoe de customer journey ervoor staat? Neem gelijk contact met ons op:

KLIK HIER.